Monday, December 18, 2017

khairilhalim

aku dan kehidupan

institusi juvana remaja lelaki

Posted by khairil On May - 8 - 2011

salam seme..

hari ini aku nak kongsikan bersama tentang tesis aku di UTM..sedar tak sedar, rupanya dah dekat 5 tahun aku belajar di universiti nie, selama 5 tahun nie juga la aku mengenal erti kehidupan dalam jadual waktu sebagai seorang arkitek..ye la, time table mesti selalu berlainan daripada orang lain..di pendekkan cerita, tahun akhir nie aku membuat kajian tentang kanak-kanak jahat nakal..tajuk tesis aku adalah ‘juvenile delinquent institution for boys’ ataupun dalam bahasa ibunda adalah ‘institusi juvana remaja lelaki’..

jadi seperti biasa perjalanan tesis untuk pelajar-pelajar senibina ini terbahagi kepada 2 bahagian penting(2 semester la)..sebelum ni aku pernah post pasal krit 1. buat rakan-rakan yang tak tahu ape tu krit, krit tu sama la mcm pembentangan kertas kerja + komen-komen yang serius..hehe..

jadi selama 4 bln untuk 1st stage dan 4 bln lagi utk 2nd stage, bermacam-macam dugaan la..stakat tukar site tu, aku tukar dkt 2, 3 kali jg sbb xde strong justification(slh aq jg la..huhu)..tp xpe, tu semua tu adalah cabaran dalam menjayakan tesis ini..bagi tesis ini, aku pilih area yang betul-betul black area dengan student nakal + x brapa ganas la..sbb kalau ganas sangat nanti akan jadi kes polis.. kajian aku ini hanya di bawah pemerhatian jabatan kebajikan masyarakat je..

kajian tesis ini juga bertujuan untuk meninjau dan memberi gambaran tentang permasalahan remaja ini dan menyelesaikannya dari sudut senibina.

 

 

Related Posts with Thumbnails

Leave a Reply

    Edited by khairilhalim

    Videos, Slideshows and Podcasts by Cincopa Wordpress Plugin